Home / Unpublished / Το είδος του Ιουνίου 2019

Το είδος του Ιουνίου 2019

Όνομα: Πελαργόνιον το Βαρύοσμο
Κοινό όνομα: Κιούλι
Επιστημονικό όνομα: Pelargonium graveolens
Οικογένεια: Γερανιοειδή (Geraniaceae)

Γενικά
Ανήκει στην οικογένεια των γερανοειδών. Στην Κύπρο ονομάζεται κιούλιν ή θκιούλιν και στην Ελλάδα αρμπαρόριζα, χρυσαχί και μοσχόφυλλο. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Περιγραφή
Πολύκλαδος ημιθαμνώδες πολυετές φυτό. Βλαστοί τριχωτοί με αδενώδεις και μη αδενώδεις τρίχες, οι οποίοι δε ξυλοποιούνται. Φύλλα κατ’ εναλλαγή, κάποτε αντίθετα, με πυκνές τρίχες, μαλακά στην αφή, τμήματα ακανόνιστα, πλάτους πάνω από 3 mm, μίσχος πάνω από 10 cm. Άνθη διατεταγμένα σε σκιάδα στην κορυφή του ανθοφόρου ποδίσκου. Πέταλα ασπρορόδινα έως ωχροπόρφυρα, τα 2 ανώτερα με έντονα πορφυρές κηλίδες.

Ανάπτυξη
Το κιούλιν είναι φυτό με ταχύτατη ανάπτυξη, το οποίο προτιμάει τις ηλιόλουστες ή και ημισκιαζόμενες θέσεις. Το έδαφος θα πρέπει να είναι ελαφρύ (πλούσιο σε άμμο) ώστε να αποστραγγίζει πολύ καλά. Οι ρίζες του δεν ανέχονται την υπερβολική υγρασία. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία και μπορεί να αναπτυχθεί ικανοποιητικά ακόμα και σε πολύ άγονα εδάφη. Καλλιεργείται στην Κύπρο ως καλλωπιστικό και αρωματικό. Απαντά σε αυλές οικιών, δημόσιους κήπους και καλλιέργειες αρωματικών σε όλες τις πόλεις και σχεδόν σε όλες τις κοινότητες του νησιού. (υψόμετρο 0 – 600m). Είναι ιθαγενές της Ν. Αφρικής  (τον 17ο αιώνα εισήχθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες) και το επίθετο Graveolens (από τη Λατινική του ονομασία Pelargonium graveolens), δόθηκε στο φυτό γιατί όλα του τα μέρη αναδίδουν μια βαριά οσμή.

Χρήσεις
Το κιούλιν έχει ιδιαίτερο άρωμα, το οποίο θυμίζει λίγο το λιβάνι αλλά και ως βότανο έχει χαλαρωτικές ιδιότητες για τον οργανισμό και λειτουργεί και ως ένα πολύ καλό εντομοαπωθητικό. Τα εύοσμα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην οικιακή ζαχαροπλαστική, όπως: για αρωματισμό των γλυκών (κεράσι, καρπούζι, κολοκύθι, κυδώνι, χρυσόμηλο, κ.τ.λ.), των μαρμελάδων, των σιροπιών και των ζυμαρικών. Στην Ελλάδα επειδή χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό λουκουμιών λέγεται και λουκουμόχορτο. Σε μερικές χώρες το ανθόνερο και το αιθέριο έλαιο που προκύπτει από τα φύλλα και τα λουλούδια του χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ροδέλαιου. Χρησιμοποιείται ακόμη στην αρωματοποιία, τη βιομηχανία καλλυντικών, τη σαπωνοποιία κ.α. Το άρωμα που παράγεται από το φυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το άρωμα της επιδερμίδας μας καθώς είναι από τα καλύτερα βότανα που βοηθάνε να διατηρούμε ένα δέρμα λαμπερό και υγιές. Το λάδι και το αιθέριο έλαιο του μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μασάζ και σε κρέμες ή κεραλοιφές. Τα κλαδιά του φυτού χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του παλουζέ, καθώς επίσης και σε θρησκευτικές τελετές όπως για παράδειγμα στο στόλισμα του επιταφίου και κατά τη γιορτή ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, όπου προσφέρονται στους πιστούς μαζί με βασιλικό. Επίσης, αξιοποιούνται μαζί με άλλα αρωματικά στο γέμισμα του μαξιλαριού των νεκρών σύμφωνα με την παράδοση.

Θεραπευτικές Ιδιότητες
Το πελαργόνιο μετά από πολλαπλές επιστημονικές έρευνες απεδείχθη ως ένα από τα πλέον χρήσιμα φυσικά προϊόντα με σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρείται από τα πλέον αποτελεσματικά κατά της ναυτίας, ως παυσίπονο κατά της αρθρίτιδας, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και μειώνει την χοληστερόλη. Τέλος το κιούλι βοηθά στην αντιμετώπιση του έλκους, στη θεραπεία του εκζέματος, του έρπης ζωστήρα, της κυτταρίτιδας, στο οίδιμα, στους μώλωπες, στις αιμορροϊδες και στα προβλήματα της εμμηνόπαυσης ενώ η διουριτική δράση του τσαγιού του βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

ΠΗΓΕΣ:
[1] Αρωματικά και αρτυματικά φυτά στην Κύπρο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

[2] Δέντρα και θάμνοι στην Κύπρο. Φιλοδασικός σύνδεσμος Κύπρου.
[3] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%
B3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%BF_%CE%B2%CE%B1
%CF%81%CF%8D%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF
[4] http://foodcodex.blogspot.com/2013/10/pelargonium-graveolens.html
[5] http://www.enter2life.gr/wp/21417-pelargonion-to-varyosmon-pelargonium-graveolens
-rose-geranium-armparoriza-therapeutikes-idiotites.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pelargonium_graveolens

 

 

Διαβάστε επίσης

Σκοπός και προορισμός των ζώων

Μετά τη δημιουργία των φυτών και προ της δημιουργίας του ανθρώπου ο Θεός προχώρησε στη ...