Home / Είδος του μήνα / Το είδος του Αυγούστου 2021

Το είδος του Αυγούστου 2021

 

Όνομα: Κοράκι
Κοινό όνομα: Κλόκκαρος
Επιστημονικό όνομα: CorΑvus Corax
Οικογένεια: Κορακίδες

Περιγραφή
Το μέγεθός του κυμαίνεται από 60cm μέχρι 70cm που μοιάζει με το σώμα μιας κότας και το βάρος του φτάνει μέχρι και το ενάμισι κιλό. Έχει μακρύ λεπτό σώμα με στρογγυλεμένη ουρά και μακριές φτερούγες με μέγεθος που ξεπερνά το 1μ. Το φτέρωμά του είναι ολόμαυρο με γαλάζιες και κόκκινες λεπτές ανταύγειες, τις οποίες μπορεί να παρατηρήσει κάποιος όταν βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση. Το ράμφος του είναι κωνοειδές, χοντρό και δυνατό. Το κοράκι τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά, μικρά πουλιά, πτώματα και διαφόρων ειδών σκουπίδια. Στην Κύπρο απειλείται με αφανισμό, αφού έχουν παραμείνει μόνο 4-7 ζευγάρια και έχουν καταταχθεί στη λίστα με τα προστατευόμενα είδη.

Εξάπλωση
Το κοράκι είναι σπάνιος μόνιμος κάτοικος στο νησί και το μεγαλύτερο από τα κορακοειδή που απαντώνται κυρίως σε ορεινές περιοχές, αλλά που δυστυχώς έχει αρχίσει να μειώνεται δραματικά.

Διαφορές με κοράζινο
Στην Κύπρο ο κλόκκαρος συχνά μπερδεύεται με τον κοράζινο, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια και γένος. Έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά που κάνουν τα δύο σαρκοφάγα πουλιά να μοιάζουν, αλλά το μέγεθός τους είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που τα διαφοροποιεί, αφού ο κοράζινος είναι περίπου 10-15εκ. πιο μικρός. Επίσης, ο κοράζινος είναι πολύ κοινός κάτοικος του νησιού και απαντάται σε αφθονία, ενώ ο κλόκκαρος κινδυνεύει προς αφανισμό, γι’ αυτό και προστατεύεται από την εθνική νομοθεσία με τον καθορισμό των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) στις περιοχές όπου απαντάται το συγκεκριμένο είδος. Ακόμα μία διαφορά αποτελεί ότι ο κλόκκαρος συχνά βρίσκεται σε ορεινές περιοχές και κυρίως στους χώρους όπου μαζεύονται πολλά σκουπίδια. Αντίθετα, ο κοράζινος απαντάται σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές, αυτοκινητόδρομους και εξοχικούς δρόμους. Χαρακτηριστικό γνώρισμα και των δύο ειδών είναι το δυνατό κράξιμο που ακούγεται από χιλιόμετρα μακριά.

Αναπαραγωγή
Οι αναπαραγωγικές δραστηριότητες της οικογένειας των κορακοειδών έχουν πολλά κοινά και ιδιαίτερα στοιχεία. Γεννούν συνήθως 4-7 αυγά τα οποία φέρουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό γαλαζοπράσινο χρώμα με κατά τόπους σκουρόχρωμα στίγματα. Η διάρκεια της επώασης πραγματοποιείται μέχρι και 20 μέρες από το θηλυκό κοράκι, ενώ το αρσενικό αναλαμβάνει την εύρεση τροφής για την οικογένειά του. Ο κλόκκαρος κατασκευάζει τις φωλιές του κυρίως σε απόκρημνους βράχους και ψηλά βουνά. Η φωλιά του εξωτερικά είναι κατασκευασμένη με φύλλα, ξύλα και πηλό και εσωτερικά επιστρώνεται με διάφορα μαλακά υλικά όπως άχυρο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα όσο αφορά το ζευγάρωμα του είναι ότι μένει πιστός στη σύντροφό του μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.

Χαρακτηριστικά
Το πέταγμά του είναι εξαιρετικά θεαματικό, αφού οι εναέριες του στροφές και ακροβασίες εντυπωσιάζουν. Επίσης, κατά την περίοδο του ζευγαρώματος το κοράκι χρησιμοποιεί τη μοναδική αυτή ικανότητα για να ελκύσει το θηλυκό κοράκι. Μέσα από διάφορα πειράματα και μελέτες το κοράκι έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο έξυπνα πουλιά που έχει πολύ καλή μνήμη και εξημερώνεται εύκολα και μαθαίνει να ζει με τον άνθρωπο.

ΠΗΓΕΣ:
[1] Πουλιά της Κύπρου, του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, 1998
[2] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9
[3] http://flipbooks.gamefund.gov.cy/files/assets/common/downloads/publication.pdf
[4] http://www.poulia.info/2011/10/blog-post_9957.html
[5] http://www.businessincyprus.gov.cy/mcit/psc/psc.nsf/0/A3DA6625129EA051C225786B002F6A0D/$file/Law%20for%20the%20Protection%20and%20Management%20of%20Birds%20and%20Game%20Species.pdf

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Common_Raven_(Corvus_corax)_RWD.jpg

Διαβάστε επίσης

Τα είδη του 2024

Ιανουάριος: Όνομα: Λατζιά   Επιστημονικό Όνομα: Quercus alnifolia Poech   Οικογένεια: Fagaceae       Φεβρουάριος: Όνομα: Αετός του ...